Musim cuti sekolah memang banyak jemputan
kenduri kahwin, tak ketinggalan ada juga majlis pertunangan.
Mana-mana saja ada rumah membuat kenduri kahwin.
Daging masak hitam sesuai dimakan bersama nasi
beriyani atau nasi minyak.
Mari cuba pula memasak daging masak hitam
yang biasa didapati di kenduri kahwin.
Bahan
1 kg daging (dipotong)
2 biji bawang merah *
2 biji bawang putih *
1/2 inci halia *
1 batang serai (dititik)
1 labu bawang besar (belah 4)
1 sudu besar serbuk rempah kari
1/2 sudu besar serbuk rempah kurma
1 sudu besar sebuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
4 sudu besar sos tomato
4-5 sudu besar kicap.
garam dan gula
minyak untuk menumis
Cara
Rebus daging hingga empuk.
Kisar bahan yang bertanda *.
Panaskan kuali dan masukkan minyak.
Masukkan bahan yang telah dikisar.
Kacau dan biarkan hingga terbit minyak.
Masukkan serbuk rempah kari, serbuk
rempah kurma, serbuk ketumbar dan
serbuk jintan putih.
Masukkan sedikit air.
Kacau sehingga terbit minyak.
Masukkan daging dan serai.
Kacau lagi sehingga semuanya sebati.
Masukkan sos tomato dan kicap.
Jika hendak lebih hitam tambah kicap lagi.
Kacau dan masukkan kentang dan bawang besar.
Kacau dan tutup api.
Kisar bahan yang bertanda *.
Panaskan kuali dan masukkan minyak.
Masukkan bahan yang telah dikisar.
Kacau dan biarkan hingga terbit minyak.
Masukkan serbuk rempah kari, serbuk
rempah kurma, serbuk ketumbar dan
serbuk jintan putih.
Masukkan sedikit air.
Kacau sehingga terbit minyak.
Masukkan daging dan serai.
Kacau lagi sehingga semuanya sebati.
Masukkan sos tomato dan kicap.
Jika hendak lebih hitam tambah kicap lagi.
Kacau dan masukkan kentang dan bawang besar.
Kacau dan tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.