Translate

Ahad, 18 November 2012

daging salai masak ketumbar apa-apa jelah

Biasa orang buat daging masak ketumbar tak letak
santan tapi kali ni terlebihlah pulak.
Tapi rasanya memang sedap.
Kalau berkenan dengan resepi ni cubalah.


Bahan
1 kg daging tak perlu dipotong dahulu.
1 batang serai (diketuk)
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
6-7 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 cawan santan pekat.
2 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa.

Cara
Basuh dan salai daging di atas api/oven/kuali
sehingga air daging kering
dan bewarna sedikit hitam.
Biarkan sejuk dan potong.


Kju buat seperti gambar di atas.
Letak minyak dahulu kemudian
letak kertas aluminium dan daging.
Tuang sedikit minyak di atas daging.
Tak perlu menutup kuali semasa menyalai.

Sementara itu kisar bahan yang bertanda*.

Di dalam kuali yang sama,
tambah minyak dan masukkan bahan kisar.
Biarkan sehingga terbit minyak.
Masukkan serbuk ketumbar dan santan.
Biarkan sedikit kering dan masukkan serai.
Masukkan pula air asam jawa.
Jika terlalu pekat, tambah air.
Masukkan daging yang telah dipotong.
Biarkan empuk dan masukkan garam.
Kacau dan bolehlah dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.