Translate

Jumaat, 16 November 2012

Cucur sayur tembam

Biasanya orang letak yis untuk kembangkan
doh atau bancuhan tepung,
tapi anak-anak kju nampaknya alah pada yis.
Jadi kju tukar yis kepada soda bikarbonat.


Bahan
4 cawan tepung superfine/gandum
2 cawan air.
sedikit daun sup
sedikit cili besar (potong nipis)
sedikit taugeh (kju tak letak)
1 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit garam

Cara
Masukkan tepung dan air ke dalam bekas.
Kacau sehingga semunya sebati kalau keras
tambah air dan kalau cair tambah tepung.
Bancuh tepung seperti membuat cekodok.
Kemudian masukkan soda bikarbonat dan garam.
Bila dah sebati masukkan cili, 
daun sup dan taugeh.
Adun kesemuanya sehingga sebati.
Goreng cucur seperti menggoreng
cucur biasa dalam minyak yang
betul-betul panas.

 Resepi ni boleh digunakan untuk membuat cucur udang.
Untuk cucur yang tidak banyak meresap minyak,
jangan bancuh tepung terlalu cair.

Kalau minyak tak panas cucur tak akan kembang.

Gunakan tepung superfine untuk
mendapatkan cucur yang lembut.
Kalau tak de boleh guna tepung gandum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.