Translate

Ahad, 18 November 2012

ayam goreng tepung belantara

Bila nampak tomato teringat pula masa zaman muda-muda
dulu nak dapatkan kulit yang lembut dan gebu kju
akan makan tomato mentah 1 biji sehari.
Mula-mula tu rasa tak sanggup nak makan,
tapi bila dah biasa macam makan timun je.

Mungkin tulah satu sebab kju sukar mendapat
jerawat apapun bergantung pada amalan
dan tindak balas badan seseorang,
kalau makan tomato 1 biji sebulan
memang tak akan memberi kesan langsung.
Resepi kali ni bukan tentang tomato
tapi tentang ayam goreng tepung ye.


Bahan
1/2 ekor ayam dipotong ikut suka.
1 biji telur
3-4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk ketumbar
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng.

Cara
Basuh bersih ayam yang telah dipotong.
Masukkan garam.
Masukkan telur dan gaul rata, tak
perlu dikocak telur dahulu.
Masukkan serbuk ketumbar.
Masukkan tepung gandum.
Kalau terlalu cair tambah tepung lagi.
Gaul sehingga semua bahan rata.
Panaskan kuali dan masukkan minyak.
Goreng ayam seperti menggoreng
ayam biasa.
Angkat dan hiaskan mengikut
citarasa sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.