Translate

Rabu, 26 Jun 2013

Pavlova

Bila tengok kawan-kawan yang hantar gambar pavlova,
mulalah teringin rasa nak buat sendiri.
Sekali tengok macam susah je nak buat,
tapi bila dah buat rupanya senang je.
Kalau tahu senang dah lama saya buat
kek ni yang nampak agak mewah.
Tapi kosnya taklah mahal cuma buah-buah
hiasan saja mahal.
Kalau tak mampu letak je buah epal atau mangga.
Kek ni sedap dimakan bersama buah yang
rasanya sedikit masam macam kiwi, strawberi
atau blueberi macam kat atas tu.

Resepi:
4 biji putih telur. (saya guna 5 biji)
1/2 cawan gula kastor.
1 sudu teh cuka masakan. (saya guna 1 sudu besar)
1/2 sudu besar tepung jagung. (saya guna 1 sudu besar)
1 sudu besar esen vanilla.

Cara:
 Pukul putih telur sehingga kembang.
Kemudian masukkan gula kastor.

 Pukul lagi pada kelajuan tinggi sehingga menjadi
putih berkilat dan bertanduk. 
Maknanya kalau kita terbalikkan adunan tu
adunan tu takkan terjatuh atau meleleh.

 Masukkan cuka, esen vanilla dan tepung jagung.
Kacau sebati.

Bila dah sebati masukkan adunan kek ke dalam oven.
Bakar pada suhu 150 darjah atau mengikut oven
pada 15 minit pertama.
Dan turunkan suhu 140 darjah pada minit berikutnya.
Masak selama 1 jam. Saya tambah 15 minit lagi sebab
nak garing bahagian luarnya.

Adunan ni tak perlu acuan, kerana kek akan kecut
setelah sejuk, jadi tak cantik.
Kalau taknak kecut sangat kena letak sukatan
gula sebanyak 1 cawan.
Tapi manis sangat kecut pun kecutlah.

Haa.. tengoklah tadi kembong ni dah kecut.
Biarkan kek sejuk di dalam oven supaya dia
tak terkejut.

Topping/ hiasan
1 cawan (240ml) wripping cream


Untuk topping saya guna Value Pride topping cream
Senang tak perlu gula atau esen vanilla.

Caranya, putar je topping cream tu sampai bertanduk
sama macam putih telur tadi, bila terbalikkan,
takkan tumpah atau meleleh.

Tuang jelah atas kek yang telah sejuk tadi.

Hiaskan dengan buah-buahan.

Bila dah buat sedap tu kan.. mulalah nak
buat macam-macam.. so jadilah pavlova untuk hantaran
adik yang bertunang. he..he..
Sekian, lain kali saya cerita lagi.. bye..

1 ulasan:

  1. MGM Resorts - Dr.MCD
    In recent years, MGM Resorts has 김해 출장안마 grown in 광주 출장안마 number by 영주 출장마사지 providing high-quality, 김제 출장안마 award-winning, and MGM Resorts and the Mohegan Sun, which collectively 김제 출장샵 hold 51 of the

    BalasPadam

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.