Translate

Jumaat, 15 Februari 2013

Ikan Selar Masak Tauchu

Siapa yang tak suka makan masakan tauchukan.
Pasti semua orang suka makan hidangan ni.
Kepada sesiapa yang suka pedas, bolehlah tambah
cili api ke dalam masakan ni.


Bahan
3 ekor ikan selar.
1 paket tauchu.
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1 tangkai cili besar*
Kicap secukupnya.
2 sudu besar air asam jawa.
1 sudu besar tepung jagung. (bancuh dgn sedikit air)
1 labu bawang besar (dihiris)
garam.

Cara
Kisar bahan yang bertanda*.
Goreng ikan seperti biasa. Ketepikan.
Di dalam kuali yang sama, keluarkan lebihan minyak.
Tumis bahan yang telah dikisar.
Kacau dan biarkan sehingga terbit minyak.
Masukkan tauchu dan air asam jawa.
Kacau lagi dan masukkan kicap.
Tambah sedikit air.
Masukkan tepung jagung dan garam.
Masukkan bawang besar.
Kacau dan tutup api.

Boleh dihias mengikut citarasa anda.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.