Translate

Selasa, 4 Disember 2012

bihun goreng tomyam antarabangsa

Kali ni apa kata kita tukar selera sikit.
Masakan Malaysia yang dinaiktarafkan
kepada masakan antarabangsa.
Jadi semua bangsa suka pada masakan
campur nikan..

Bahan
1 bungkus bihun (direndam selama 5 minit)
3 tangkai cili kering*
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 kiub tomyam knorr
50 g daging ayam (dipotong)
50 g udang (kju tak letak)
2 sudu besar sos tomato.
4 sudu besar kicap.
sedikit sayur kobis (dipotong)
segenggam taugeh
minyak masak
garam

Cara
Kisar bahan yang bertanda*.
Panaskan kuali dan letak sedikit minyak.
Tumis bahan yang dikisar hingga terbit minyak.
Masukkan daging ayam.
Biarkan daging ayam sedikit empuk.
Kacau dan masukkan udang.
Masukkan kiub tomyam, sos tomato dan kicap.
Masukkan sayur kobis.
Kacau sebentar dan masukkan bihun.
Tambah air untuk melembutkan bihun.
Kacau hingga air kering dan masukkan garam.
Masukkan taugeh, kacau sebentar dan tutup api

Hidangkan dengan timun dan telur dadar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.