Translate

Selasa, 19 Februari 2013

Puding Triffle

Kalau ada kek yang berlebihan dan rasa tak nak makan
tu eloklah diubah suai menjadi hidangan yang pasti anda
dan anak-anak menyukainya.

Rupa tak berapa nak menarik sangat, terlupa nak beli
buahan dalam tin campuran. Kalau ada lagi menarik.

Kju guna kristal jeli Nona untuk lapisan atas sekali.
Mari tengok resepinya.

Bahan kek (Lapisan bawah)
1 buku kek (dipotong)

Cara
Susun kek yang telah dipotong di dalam bekas dan basahkan
dengan sedikit air buah-buahan dalam tin.

Bahan kastard
1 tin susu cair
1 tin air (ikut tin susu)
4 sudu besar tepung kastard (sukatan membukit)
3-4 sudu gula

Cara
Bancuh tepung kastard dengan 1/2 tin air.
Didihkan susu cair bersama lebihan 1/2 tin air.
Masukkan gula.
Kacau sehingga gula larut dan mendidih.
Masukkan larutan tepung kastard tadi.
Kacau sehingga kelihatan pekat dan meletup2.
Tutup api dan tuangkan di atas lapisan kek.


Bahan jelly
1 kotak kristal jeli Nona.
2 cawan air (400ml)

Bahan lain: 1 tin buahan dalam tin.

Cara
Didihkan air bersama kristal jeli.
Kacau sehingga larut malam.
Bila dah mendidih tutup api.

Susun buahan dalam tin dahulu kemudian barulah tuang
bahan jeli ke atasnya.

Beginilah rupanya, saya pasti anda akan buat yang lebih
baik dari yang saya buat ni..







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.