Translate

Selasa, 19 Februari 2013

Puding Kastard Berkuah Dengan Buah-buahan

Bila tengok je pasti dah tergoda terutamanya pada jeli
dan buah tu. Saya buat kali ni sedikit pekat dengan
meletakkan tepung kastard untuk menghasilkan bahan sos.
Kalau tak suka pekat boleh kurangkan sukatan tepung kastard.


Bahan
1 tin susu cair
1 tin air (ikut sukatan tin susu)
2 sudu besar perasa jagung (tak letak pun tak pe)
1-2 sudu besar gula (tambah kalau nak manis)
2 sudu besar tepung kastard (sukatan membukit)
2 tin buah-buahan dalam tin yang disukai.
2 paket jeli segera.
1 buku kek kesukaan (optional)

Bahan hiasan
200 gram kacang gajus
coklat chip

Cara
Potong kek dan susun ke dalam satu bekas.
Tapiskan buah-buahan dalam tin, asingkan airnya.
Ambil buahnya sahaja, airnya bolehlah diminum.
Susunkan buahan dalam tin dan jeli di atas kek.

Bancuh tepung kastard bersama sedikit air.
Didihkan susu cair bersama air.
Masukkan gula, kacau sehingga gula larut.
Masukkan perasa jagung.
Bila dah mendidih masukkan larutan tepung kastard.
Kacau dan biarkan mendidih.
Tutup api dan tuangkan di atas buahan dan jeli.
Taburkan bahan hiasan di atasnya.
Sejukkan di dalam peti ais.










Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.