Translate

Jumaat, 18 Januari 2013

Sup Tulang dan Sambal Kicap

Tanpa berlengah-lengah masa lagi jom kita terus ke resepi.

Bahan
2kg tulang rusuk lembu
4 ulas bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
6 biji buah keras (blend dgn sedikit air)
buah pelaga
bunga cengkih
kayu manis
1 bunjut sup
3 biji kentang (belah 4)
1 batang daun saderi (potong besar)
1 kiub daging knor
bawang goreng
3-4 liter air
1 sudu gula
garam secukupnya

Cara
Panaskan periuk dan masukkan sedikit minyak.
Masukkan buah pelaga, bunga cengkih dan kayu manis.
Masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan sup bunjut.
Kacau sehingga naik bau.
Masukkan buah keras.
Kacau seketika dan masukkan tulang rusuk.
Masukkan air.
Tutup periuk dan biarkan daging empuk.
Setelah daging empuk masukkan kentang dan kiub daging.
Kacau dan biarkan kentang empuk.
Kemudian masukkan daun saderi.
Masukkan garam dan gula.
Padamkan api dan taburkan bawang goreng.

Sambal Kicap
 Bahan
6 tangkai cili api
4 sudu besar kicap

Cara
Lenyekkan cili menggunakan sudu.
Tuangkan kicap.
Gaul sebati.
Bolehlah dimakan bersama sup tulang.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.