Translate

Jumaat, 18 Januari 2013

Ikan Mabong Goreng Perap

Tak payah cerita banyak-banyak jom layan terus resepi ni.


Bahan
2 ekor ikan mabong.
3 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1 tangkai cili besar *
2 sudu besar tepung pulut.
sedikit serbuk kunyit.
garam secukup rasa.

Cara
Cuci bersih ikan mabong.
Kisar bahan yang bertanda * dengan sedikit air.
Tapis dan buang airnya, ambil hampasnya sahaja.
Gaulkan ikan bersama bahan kisar, garam dan kunyit.
Taburkan tepung pulut.
Gaul sebati dan perap sekurang-kurangnya 1/2 jam.
Goreng ikan seperti biasa.
Lebih sedap jika digoreng bersama daun kari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.