Selamat pagi semua. Ok pagi ni kju nak share resepi
yong tau foo sup yang mudah, sedap dan menjadi
kegemaran anak-anak kita.
Untuk bahan-bahan tau foo boleh dipelbagaikan
mengikut apa yang ada dan yang disukai.
Bahan sos manis
2 sudu besar gula merah (boleh kurangkan)
1 cawan air
Secubit lada hitam
2 sudu besar tepung jagung
(bancuh dengan sedikit air)
2 sudu besar kicap
garam
Penyediaan sos manis
Panaskan kuali dan masukkan air
Masukkan gula merah dan kicap
Biarkan mendidih dan masukkan garam
Masukkan lada hitam dan tepung jagung.
Kacau sehingga nampak pekat.
Tutup api.
Bahan sup yong tau foo
(bahan isian yang disukai)
Tauhu, fish ball, fish cake
telur puyuh, tauhu keping,
daun sup, sayur kangkung
1 kiub ayam maggi
4 liter air
2 sudu besar bawang goreng
garam
Cara
Panaskan periuk dan masukkan air.
Biarkan air mendidih.
Masukkan kiub ayam dan bawang goreng.
Masukkan bahan-bahan yang disukai.
Akhir sekali masukkan garam.
Sedia untuk dihidangkan.
Bolehlah dihiaskan mengikut kegemaran anda.
Kalau tambah bijan lagi sedap.
Selamat mencuba (^-^)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.