Alkisahnya almond london yang beli
hari tu dah habis, lepas tu kempunan,
jadi kenalah bikin sendiri.
Resepinya sama je dengan Myresepi,
cuma saya tukar sikit je iaitu tepung
gandum ditukar kepada tepung
biskut atau red rose flour.
Bahan
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50g serbuk badam
200g tepung jagung
300g tepung biskut/gandum
2 sudu besar tepung beras
1 tsp baking powder
200g kacang badam digoreng tanpa minyak
50g badam cincang (hiasan)
700g coklat masakan
Cara
Pukul gula dan mentega hingga gebu.
Masukkan telur, esen vanilla dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan baking powder, serbuk badam dan tepung beras gaul menggunakan
spatula.
Masukkan sikit demi sedikit tepung
jagung dan tepung biskut, gaul
sehingga menjadi doh.
Bila dah menjadi doh, bentukkan doh
lonjong kecil-kecil dan isikan kacang
badam di tengahnya.
Bakar pada suhu 180° atau mengikut
oven masing-masing selama 20 minit.
Cairkan coklat masakan menggunakan
kaedah double boil.
Saya selalu buat sikit-sikit sebab kalau
buat sekali banyak, coklat akan mengeras.
Anggaran sukatan adalah 5-6 sudu besar
coklat dan 1 sudu besar majerin.
Bila coklat dah cair, salutkan biskut
dengan coklat. Gunakan kepantasan
kerana coklat cepat beku. He.he.
Bila dah salutkan coklat, masukkan
di dalam paper cup dan hiaskan.
Masa ni pun kena gunakan kepantasan
klu lambat, hiasan takkan melekat.
Biasanya saya akan terus tabur hiasan
setelah di masukkan ke dalam paper cup.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih kerana memberi maklumbalas, saya akan terima apa-apa saja ulasan yang positif ataupun negatif.